Příběh KÁJINY ŠPONAROVÉ

_HV34363_webPravidelně vařit jsem začala, teprve když se narodil můj první syn. Zpočátku jsem si
den co den při průzkumu obsahu lednice kladla stejnou otázku: „Ach jó, co zas budu
dneska vařit?” Představy, že to takhle bude vypadat dalších dvacet a více let, jsem se doslova zděsila, a tak jsem dospěla k rozhodnutí naslouchat každé dobré radě a začít zapisovat nejrůznější recepty, které se už někomu v praxi osvědčily. Odhodlání programově dělat všechno, co by mě při vaření zbavilo počáteční bezradnosti, vždy velmi účinně podporoval můj muž, protože naděje, že se dobře nají, mu svět kolem značně rozjasnila a rozveselila.

 

V průběhu několika let jsem tedy střádala, upravovala i vymýšlela recepty, které vycházely z tradičních českých chutí, a přesto v nich bylo něco objevného. Chtěla jsem se dostat dál než jen ke kmínu s majoránkou a k zelenině nakrájené na kostičky, ale zároveň jsem nechtěla kuchyni zavalit hromadou nových ingrediencí a cizokrajných koření. Neměla jsem na to čas ani energii.

Tu a tam k receptu připojuji krátký dovětek, nějakou zajímavost o jeho původu nebo radu navíc či poznámku na okraj. Vybírala jsem jídla prověřená a osvědčená, která chutnala dospělým i dětem a jejichž příprava není náročná; vaření trvá většinou kolem 30 minut. Uváděné množství odpovídá teplé večeři nebo obědu v rodinném kruhu, tedy porcím pro 4 až 6 osob.

ico_1Při koncipování této kuchařky jsem myslela na chytré a tvořivé ženy,
které času stráveného při vaření nelitují, ale zároveň jsou si vědomy toho, že doba strávená u plotny nesmí být příliš dlouhá, aby jim ještě zbylo dost času na všechny ostatní radosti života.

Moje poděkování patří Markétě a Petrovi Oukropcovým, bez kterých by kniha nemohla vzniknout, Jiřině Pivoňkové za recepty, podporu, cenné rady a přátelství, Natálii Pivoňkové za pomoc při úpravě textu, Anty a Josefovi Sodomkovým za skvělou grafiku podle mého gusta.

Získeje CHYTROU KUCHAŘKU ještě DNES za 277 Kč

a pusťe se s ní do vaření ihned, jak k vám dojde poštou.